Vsakdo izmed nas je že kdaj opravljal in bil opravljan. To ni lepa čednost in poskušajmo se temu izogibati. Sicer so opravljanje, govoričenje ali obrekovanje tri različne zadeve.
 
1. Pri opravljanju se zgodi, ko govorimo o nekom, ki ni prisoten in sicer žaljivo in zlonamerno, čeprav resnično. Če vemo, da z raznašanjem takšnih govoric ne bo nič dobrega za osebo, potem zadržimo zase oziroma, če je mogoče, se raje z dotično osebo pogovorimo. Potrebno je vedeti, da od takšnih zadev trpi osebnost vsakega vpletenega, tako da se je bolje izogibati takšnih pogovorov.
 
2. Širiti govorice oziroma čenčati pomeni jemati ugled nekomu in je zelo pogost pojav, ki pa se mu izognemo s tem, da poskušamo izpostaviti dobre lastnosti osebe in tako po pogovarjanju ne bo ostal slab občutek.
 
3.Najslabše od vsega pa je obrekovanje, kar pomeni, da govorimo o nenavzoči osebi tisto, za kar ne vemo, ali je res, torej je laž. Dobro bi bilo, da se takšni osebi opravičimo in poskrbimo za njen dober ogled. Čeprav nikdar in nikoli ne moremo narediti tako, kot je bilo preden smo koga obrekovali. Oba, obrekovalec in poslušalec pa se nalezeta strupa, torej negativnosti.
 
Poglejmo ob tej priložnosti še del zgodbe, ki govori o omenjenem.
Fantje z nogometnega društva so svojega trenerja po krivem obtožili, da krade. Zaključek zgodbe je bil sledeč. kopirano.
“Trener je fantu, ki je ugotovil, da so ga po nedolžnem obrekovali, rekel, je naj prereže vzglavnik in vse perje, ki je notri, raztrosi v veter. 
Fant je to z veseljem naredil, saj je bila to zelo lahka pokora za njegove lažne obtožbe.

 Ko je to naredil se je nasmehnil in pogledal trenerja, ta pa mu je rekel:

“Sedaj pa poberi vse to perje in ga stlači nazaj v vzglavnik. Ko boš to storil, ti bo oproščeno.

Fant je žalostno pogledal in rekel:”Gospod, ampak perje je veter raznosil na različne kraje. Nemogoče je, da bi to pobral in stlačil nazaj v vzglavnik.”

 Trener mu je rekel:”Enako je s tvojimi besedami.”

Za konec vam želim na srce položiti, da poskušajmo v vsakem človeku najti dobre lastnosti, tisto, kar je vrednega, kajti vsak človek to ima. Klevete, čenče, obtoževanje, obrekovanje imajo lahko zelo hude posledice, ki posamezniku lahko uničijo življenje. Zavedam se, da o vseh osebah ne (z)moremo govoriti lepo, a potem se raje vzdržimo govorjenja in vesolje bo samo uredilo zadeve.
 
https://www.youtube.com/watch?v=lBAEY-pinhU
http://nekaj-zate.com/wp-content/uploads/2016/11/op.jpghttp://nekaj-zate.com/wp-content/uploads/2016/11/op-150x150.jpgNekaj ZateRaznovrstno
Vsakdo izmed nas je že kdaj opravljal in bil opravljan. To ni lepa čednost in poskušajmo se temu izogibati. Sicer so opravljanje, govoričenje ali obrekovanje tri različne zadeve.   1. Pri opravljanju se zgodi, ko govorimo o nekom, ki ni prisoten in sicer žaljivo in zlonamerno, čeprav resnično. Če vemo, da...