V stari Grčiji je bil Sokrat znan po tem, da je zelo visoko cenil znanje.

Nekega dne je srečal veliki filozof znanca, ki mu je rekel: ”Ali veš kaj sem pravkar slišal o tvojem prijatelju? ”
”Samo trenutek, ”ga je ustavil Sokrat.” Preden mi karkoli poveš, bi rad, da narediš kratek test. Imenuje se Preizkus trojnega filtra. ”
” Test trojnega filtra? ”
”Tako je,” je nadaljeval Sokrat. ”Preden mi poveš o mojem prijatelju, bi bilo mogoče dobro, da bi si vzel čas in presodil o tem, kar mi hočeš povedati. Zato se tudi imenuje Preizkus trojnega filtra.”

nekaj zate

Prvi filter je, filter Resnice. Ali si povsem prepričan, da je tisto,kar mi hočeš povedati, resnično? ””Ne, ”reče mož. ‘V bistvu sem pravkar slišal in …”
” V redu, ” je rekel Sokrat. ”Torej, ne veš zagotovo ali je res ali ne?”

Poskusiva z drugim filtrom.
Filtrom Dobrega. Ali bi mi rad povedal kaj dobrega o mojem prijatelju?
” Ne, nasprotno…”
” A tako, ”je nadaljeval Sokrat, ”Hočeš povedati nekaj slabega o njem, ne veš pa ali je to res? No, še vedno lahko narediš preizkus, kajti na voljo imaš še en filter.”

Filter Uporabnosti.
“Ali mi bo koristilo, kar bi mi rad povedal o prijatelju?”
” V bistvu ne …”

” Torej, ”je zaključil Sokrat. Če bi mi rad povedal nekaj, kar ni ne resnično, ne dobro, niti koristno, zakaj bi mi sploh kaj govoril?”

Vir: C. Godefroy

Nekaj ZateZgodba Zate
V stari Grčiji je bil Sokrat znan po tem, da je zelo visoko cenil znanje. Nekega dne je srečal veliki filozof znanca, ki mu je rekel: ''Ali veš kaj sem pravkar slišal o tvojem prijatelju? '' ''Samo trenutek, ''ga je ustavil Sokrat.'' Preden mi karkoli poveš, bi rad, da narediš kratek test. Imenuje se Preizkus...