Bezeg /  Sambucus / uporaba, zdravilnost, zanimivosti

Sambucus, znan tudi kot bezeg, je rod rastlin, ki vključuje več kot 30 vrst grmov in dreves. Sambucus nigra- Črni bezeg je najbolj znana vrsta in se pogosto uporablja v medicinske in kulinarične namene. Bezeg ima značilen okus in vonj, ter vsebuje veliko vitaminov, flavonoidov in antioksidantov.

V ljudskem zdravilstvu se bezeg tradicionalno uporablja za lajšanje prehladov, kašlja, gripe in drugih težav z dihali. Bezeg vsebuje flavonoide in druge spojine, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in krepijo imunski sistem. Prav tako se uporablja kot naravno sredstvo za pomoč pri razstrupljanju telesa. Najpogostejši načini uporabe bezga v medicinske namene so priprava čajev, sirupov in tinktur iz cvetov in jagod.

Poleg tega se bezeg pogosto uporablja tudi v kulinariki. Bezgove cvetove lahko uporabimo za pripravo bezgovega sirupa, ki ga lahko dodamo vodo, koktajle ali druge pijače. Bezgove jagode se lahko uporabijo za pripravo marmelad, želejev in drugih sladkih dobrot. Bezgovi listi pa se lahko uporabijo pri kuhanju kot zeliščna začimba za različne jedi.

Zanimivost o bezgu je, da so v nekaterih kulturah verjeli, da rastlina odganja zle duhove in preprečuje nesreče ter bolezni. Bezgov grm ali drevo so pogosto sadili ob hišah, da bi se zaščitili pred zlimi silami.

Poleg tega pa je bilo v srednjem veku verjeto, da lahko bezgova vejica, obešena nad vhodnimi vrati, odžene čarovnice in druge zle sile. V nekaterih delih sveta pa se bezgova vejica uporablja kot talisman za zaščito pred uroki.

Te zanimivosti o bezgu so le del bogate folklore in mitologije, ki jo imajo rastline po vsem svetu. Bezeg je tudi bil tema številnih legend in zgodb skozi zgodovino, kar kaže na njegovo pomembno vlogo v kulturi in tradiciji ljudi.

Še ena zanimivost o bezgu je, da so ga nekoč uporabljali tudi za izdelavo pisav. Na deblih bezgovih grmov in dreves so bile vidne črte, ki so bile videti kot pisave, kar je navdihnilo ljudi, da so uporabljali deblo za izdelavo pisal, ki so bila podobna peresom. V nekaterih kulturah so te bezgove pisave imenovane “Valkyrie Runes” in so bile povezane z nordijsko mitologijo.

Poleg tega pa ima bezeg tudi posebno vlogo v evropski kuhinji. Bezgove cvetove in jagode lahko uporabimo za pripravo številnih jedi, kot so marmelade, sirupi, kolači in pijače, kot je na primer bezgov liker. Bezgovi cvetovi se pogosto uporabljajo tudi za pripravo “tempure”, ki je japonska metoda cvrtja hrane v hrustljavo ovojnico.

Nazadnje pa se bezeg uporablja tudi v industriji, saj se iz njegovega lesa lahko izdela različne predmete, kot so krogle za klasične nemške igre kegljanja, pripomočki za kuhanje, kot so kuhalnice in zajemalke, ter pohištvo, kot so stoli in mize.

Obstaja več zgodb in legend, povezanih z bezgom, ena od njih pa je naslednja:

Pred mnogimi leti so neko vasico v Avstriji prizadele hude bolezni. Ljudje so bili obupani, saj nobeno zdravilo ni pomagalo, in tako so se obrnili k zdravilcu, ki je živel v bližnji jami.

Zdravilec je vedel, da mu bo lahko pri zdravljenju pomagal le bezeg. Zato je odšel v gozd, kjer je poiskal najlepši in najbolj zdrav bezgov grm. Nato je nabral jagode in cvetove ter jih prinesel v vas.

Zdravilec je potem pripravil poseben napitek iz bezgovih jagod in cvetov ter ga dal vsakemu bolniku v vasi. Po nekaj dneh so ljudje začeli okrevati in bolezni so se umaknile. Od takrat naprej so v vasi častili bezeg kot zdravilno rastlino in ga uporabljali za zdravljenje različnih bolezni.

Legenda o bezgu kaže na to, kako so ljudje že od nekdaj cenili in spoštovali to rastlino. Danes se uporablja v številne namene, od zdravilnih do kulinaričnih in še vedno ostaja pomemben del folklore in mitologije po vsem svetu.

Nekaj Zate
Nekaj Zate
Articles: 1010