Dve vreči v življenju

“Stara legenda govori o treh možeh, ki so nosili vsak po dve vreči. A breme niso čutili enako. Vreče so jim, ena spredaj, druga zadaj, visele obešene na leseni motiki na ramenu. 

Vprašali so prvega človeka, kaj ima v vrečama. Odgovoril je: “vsi moji uspehi, vsa dobra dela mojih prijateljev, vse življenjske radosti – so v vreči zadaj. Skriti od pogledov, popolni, pokriti z listjem me ne motijo mnogo. V sprednji vreči imam vse slabe in grde stvari, ki so se mi zgodile. Hodim, pogosto zastanem, jemljem jih ven, jih opazujem, proučujem, razmišljam, kaj bom. Stalno sem z njimi, tako z mislimi kot z občutki.”
Ta človek se je pogosto zaustavljal, gledal nazaj, se mučil nad seboj in napredoval malo ter počasi.

Tudi drugega človeka so vprašali isto. Rekel je: “V sprednji vreči nosim svoja dobra dela, spoznanje o vrlinah. Pogosto jih gledam, jemljem ven in jih kažem drugim. Vreča na hrbtu vsebuje moje napake in slabosti. Nesem jih s seboj, kamorkoli grem, saj one so moje in jih ne morem kar tako postaviti na stran. Upočasnjujejo me, včasih so zelo težke.”

Tretji človek je odgovoril: “Na sprednji vreči sem napisal besedo “dobrota”. Polna je pozitivnih misli, dobrih človeških del, vseh dobrih stvari, ki sem jih imel in storil v življenju, misli o moji moči. Ta vreča mi ni težka. Nasprotno, kakor jadra ladji, mi pomaga v gibanju naprej. Vreča na hrbtu ima napis “slabi spomini” in je prazna, ker sem ji odrezal dno. In o vsem, kar se mi je slabega zgodilo, o slabih mislih, ki jih tu in tam imam v sebi, o zlu, o katerem slišim od drugih, malo razmislim in jih vržem v to vrečo. Skozi luknjo odidejo za vedno. Jaz sem svoboden. Nimam bremen, ki bi me upočasnjevala pri hoji.”

nekaj zate

Poučna zgodba o tem, kako pomembno je pozitivno razmišljanje.

Vir: svetovni splet

Nekaj Zate
Nekaj Zate
Articles: 997