Rdeča mrtva kopriva -zdravilnost in uporaba / Red dead nettle [Lamium purpureum]

Rdeča mrtva kopriva, tudi znana kot “Red dead nettle” v angleščini in znanstveno ime “Lamium purpureum”, je rastlina iz družine ustnatic. Je enoletnica ali dvoletnica in izvira iz Evrope in Azije, danes pa je razširjena po vsem svetu.

Rdeča mrtva kopriva ima nazobčane, ovalne liste in majhne rožnate ali vijolične cvetove, ki se pojavijo v obdobju od marca do novembra. V višino zraste do 30 cm, običajno pa je precej nižja. Rastlina raste na različnih vrstah zemljišč, vključno z gozdovi, obrežji rek in potokov ter na zapuščenih poljih.

Rdeča mrtva kopriva (Lamium purpureum) vsebuje različne hranilne snovi in spojine, kot so:

  • Flavonoidi: to so rastlinski pigmenti, ki delujejo kot antioksidanti in lahko pomagajo zaščititi telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Rdeča mrtva kopriva vsebuje različne flavonoide, kot so kvercetin, luteolin in apigenin.
  • Tanini: to so snovi, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in imajo adstrigentne lastnosti, kar pomeni, da lahko pomagajo zožiti tkiva in zmanjšati krvavitev. Rdeča mrtva kopriva vsebuje tanine, kot so elagotanini in katehini.
  • Eterična olja: to so hlapne spojine, ki lahko imajo različne učinke na telo, vključno z antimikrobnimi, protivnetnimi in pomirjevalnimi lastnostmi. Rdeča mrtva kopriva vsebuje eterično olje z različnimi spojinami, kot so cineol, linalool in geraniol.
  • Ostale sestavine: Rdeča mrtva kopriva vsebuje tudi druge hranilne snovi in spojine, kot so vitamini (A, C, K) in minerali (kalcij, železo, magnezij, kalij).

Sestava rdeče mrtve koprive se lahko razlikuje glede na rastne pogoje, čas nabiranja in obdelave.

Rdeča mrtva kopriva ima v zeliščni medicini zgodovinsko uporabo pri zdravljenju različnih bolezni, vključno s prebavnimi težavami in vnetji. V nekaterih kulturah se uporablja kot čaj ali dodatek k hrani.

V ljudski medicini se rdeča mrtva kopriva uporablja kot naravni antihistaminik, ki lahko pomaga lajšati simptome alergij, kot so zamašen nos, srbenje in kihanje. Prav tako se lahko uporablja kot diuretik za spodbujanje izločanja odvečne vode iz telesa in kot blag odvajalec za lajšanje zaprtja.

Kot pri vsaki rastlini ali zdravilu, se pred uporabo rdeče mrtve koprive posvetujte s svojim zdravnikom ali zeliščarjem, še posebej, če jemljete kakšna druga zdravila ali imate kakšno bolezen.

Nekaj Zate
Nekaj Zate
Articles: 1010